Hem
Sök

”Förbundet som gör skillnad”

Förbundet för anställda i Tullverket och Kustbevakningen

Budgetprop 2025

TULL-KUST kommenterar budgetpropositionen för 2025

TULL-KUST Regeringen har nu lämnat budgetpropositionen för 2025 till Riksdagen. För både Tullverket och Kustbevakningen aviseras höjda anslag men bara en bråkdel av vad myndigheterna begärt.

Text: TULL-KUST

— Uppdaterad 26 sep. 2024

Ett hårt slag mot Tullverket

För Tullverket kan konstateras, att den nu föreslagna anslagsökningen innebär att den viktiga återuppbyggnaden av tullverksamheten inte kan fortsätta i nödvändig takt. 

Regeringen föreslår en ökning av anslaget med 198 Mkr, att jämföra med myndighetens äskande i sitt budgetunderlag om 471 Mkr, för 2025

Med detta lägger regeringen hinder för sina egna ambitioner att pressa tillbaka gängkriminaliteten, vilket inte bara är svårt att förstå utan också ytterst allvarligt och rent skadligt för det brottsbekämpande arbetet. 

Tullverket är en central aktör för att strypa den kriminella ekonomin och bekämpa den organiserade brottsligheten. Mot den bakgrunden blir den föreslagna snåla anslagstilldelningen omöjlig att förstå. 

Dessutom läggs här krokben för ambitionen, att kunna hålla jämna steg med andra myndigheter inom rättsväsendet. 

I det budgetunderlag som Tullverket tillställt regeringen, framgår med all önskvärd tydlighet att Tullverket påverkas av de satsningar som sker på andra myndigheter inom rättsväsendet, till exempel inom Polisen där stora lönesatsningar och rekryteringar har gjorts. Detta kombinerat med andra stora rekryteringar på rättsväsendets område gör, att Tullverket behöver konkurrera om kompetens och kunna erbjuda konkurrenskraftiga villkor. Risken annars är att myndigheten tappar befintliga resurser och får svårt att attrahera nya. Medarbetarnas kompetens är eftertraktad inom många områden och det är viktigt att erbjuda konkurrenskraftiga villkor. Lönesatsningar på andra myndigheter gör detta utmanande.

Kustbevakningen behöver stärkas inte försvagas

Budgetpropositionen vittnar tyvärr om att regeringen inte förstår allvaret gällande den kritiska situation som Kustbevakningen de senaste åren befunnit sig i vilket TULL-KUST tidigare synliggjort. 

Tilldelningen om totalt 33 miljoner för 2025 är långt ifrån tillräcklig för att kunna fortsätta den inledda tillväxtresan. Kustbevakningens enskilt största behov är fler kustbevakare så fort det någonsin är möjligt. Ekvationen går därför inte ihop. 

I en tid där det kraftigt försämrade omvärldsläget och totalförsvarets uppbyggnad är i fokus, har Kustbevakningen en given och viktig roll menar TULL-KUST. För att uppnå en långsiktig hållbar organisation, behövs så många som 400 nya kustbevakare för att verksamhetens alla uppdrag ska kunna utföras. 

2021 släppte vi rapporten Ett samhällskritiskt uppdrag med omöjliga förutsättningar – om resursurholkningen för Kustbevakningen”. Redan då varnade vi för att situationen för myndigheten var mer än ansträngd. 2022 kunde ytterligare två viktiga variabler adderas: Det kraftigt försämrade säkerhetsläget i Europa och omkring Östersjön som ställer fler krav på den redan pressade myndigheten samt ett NATO-medlemskap. 

Att regeringen i detta läge skjuter till så lite som 33 miljoner är fullständigt orimligt. Kustbevakningen äskade i sitt budgetunderlag 144 miljoner där den största posten omfattar rekrytering och utbildning av fler aspiranter. 

Kustbevakningens förmåga behöver återställas, och det är ett långsiktigt arbete som måste till.