Förbundsordförande Johan Lindgren konstaterar att det med förslaget fortfarande saknas tydliga regler för hur säkerhetsprövningar ska göras men välkomnar att utredaren föreslår att säkerhetsprövningar ska kunna överklagas, men beklagar samtidigt att det inte ska göras i en domstol.
Opinion:
Förslaget till en förbättrad process för säkerhetsprövningar är otillräckligt, och når inte ända fram för att säkerställa förtroendet för och insynen i prövningen. Det är den gemensamma slutsatsen från fackförbunden inom den statliga förhandlingsorganisationen OFR/S,P,O. Utredningen borde ha tagit fram ett konkret förslag till hur säkerhetsprövningar ska kunna överprövas i en domstolsförhandling, samt presenterat tydliga kriterier för hur säkerhetsprövningar ska göras.
– Det måste bli tydligare för den anställde vad som kan läggas en till last. Utredningens förslag innebär att det kommer fortsatt finnas ett stort mått av godtycke i bedömningarna, och kvaliteten i säkerhetsprövningarna kommer skilja stort mellan olika myndigheter, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.
Fackförbunden inom den statliga förhandlingsorganisationen OFR/S,P,O har länge efterlyst ett uppstramat regelverk för säkerhetsprövningar, med möjlighet till insyn och överprövning av de bedömningar som myndigheter gör av enskilda.
– Självklart måste säkerhetsprövningar ske på ett rättssäkert sätt och vi ska kunna överpröva besluten. Den överprövningen måste ske i domstol, inte i en nämnd. Tyvärr har utredningen stannat innan mållinjen, när den inte presenterar ett färdigt förslag till det, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet.
Fackförbunden inom OFR/S,P,O vill se att överprövningen görs i en domstol enligt rättegångsbalken, med möjlighet till att exempelvis förhöra personer. Fackförbunden menar också att i majoriteten av fall där det behöver göras en säkerhetsprövning, kommer det inte vara skyddsvärda uppgifter kring t ex rikets säkerhet som utgör underlag till prövningen, utan snarare den enskildes personliga egenskaper och förutsättningar. Därför framstår det som onödigt restriktivt att begränsa möjligheten för den enskilde att själv välja ombud.
– Vi menar att utredningen är inte färdig, vi behöver en ny utredning som tar frågan i mål och säkrar förtroendet hos de anställda för hela processen kring säkerhetsprövningar, säger Stefan Morin, ordförande för Officersförbundet.
Antalet tjänster där säkerhetsprövning behöver göras för anställda har ökat dramatiskt, på tio år har antalet registerkontroller som Säpo utför fördubblats. Behovet av att förtydliga lagstiftningen som omgärdar processen kring säkerhetsprövningar är därför stort. Fackförbundet inom OFR/S,P,O hade önskat att utredningen kunnat presentera ett färdigt förslag till en ny förbättrad process för säkerhetsprövningar. Förbunden är starkt oroade av att vi nu ännu en tid kommer få fortsätta arbeta med ett bristfälligt regelverk och utan möjlighet till överprövning av säkerhetsbedömningarna. Därför behöver regeringen skyndsamt tillsätta en ny utredning med ett förtydligat uppdrag.
Om OFR/S,P,O:
OFR/S,P,O är ett förhandlande samverkansorgan för nio självständiga fackförbund inom statlig sektor: Fackförbundet ST, Sveriges Lärare, Polisförbundet, Officersförbundet, Försvarsförbundet, Ledarna, TULL-KUST, Vårdförbundet och Förbundet Reservofficerarna. Sammantaget organiserar de nio förbunden drygt 102 000 medlemmar inom statlig sektor.